BIZ i ITCRNA GORAIT

Wael Alkhalidi: Uspjeh aplikacije Pokupi.me biće uspjeh svih u Crnoj Gori

Priča o aplikaciji Pokupi.me, jednoj od šest najboljih na nedavno završenom Balkanthonu, koji je organizovao Savjet za regionalnu saradnju – RCC, u stvari je priča o tome kako je njen kreator upoznao Crnu Goru. I – postao njen dio. No, ujedno je i priča o tome kako treba slijediti san i ne odbacivati ideju samo zato što izgleda neostvariva ili već korišćena na sličan način.

Vael Alhalidi (Wael Alkhalidi) prije osam godina je prvi put boravio u Crnoj Gori, nakon što se upoznao sa svojom sadašnjom suprugom.

„Tada je za mene, kao turistu, bilo komplikovano kako da naručim taksi, tim prije što nijesam znao ni imena ulica. Istina, tada se u Podgorici još nije živjelo kao danas. Mobilna mreža nije bila kvalitetna kao danas, mobilni internet nije bio svuda dostupan… Moja ideja je bila: kako jedan uspješan poslovni model sa Zapada realizovati u Crnoj Gori tako da moj život – i život onih koji su u sličnoj situaciji – bude lakši”, priča sagovornik Dnevnih.

Situacija se nije mnogo promijenila ni kada se oženio, jer je uvidio da je i stanovnicima Podgorice taksi servis daleko od lako dostupnog. Na prvom mjestu, dodaje, i dalje se taksi tražio „na stari način” – pozivanjem broja dok ne pronađu slobodno vozilo. Drugo, ni Podgoričani ne pamte uvijek nazive ulica, tim prije što se grad širi i nastaju nove ulice.

„I tada sam pomislio: zašto ne bih napravio nešto što će koristiti i strancima i lokalnom stanovništvu? Kako živim u Ujedinjenom Kraljevstvu, stalno koristim Uber, smatrao sam da ovdje treba napraviti sličan poslovni model. I to sada pokušavamo da učinimo. Ali ga ujedno mijenjamo tako da odgovara ovdašnjem načinu života i potrebama ljudi, te zakonskoj regulativi. Za početak, taksisti u sistemu moraju biti registrovani i sa taksimetrom, a zatim ćemo – u dogovoru sa Glavnim gradom i Vladom – vidjeti koje su dalje mogućnosti”, precizira on.

Putnik, koji na drugom „kraju” aplikacije, imaće besprekorno iskustvo. On sa mjesta na kome se nalazi šalje notifikaciju najbližem vozaču koji će je prihvatiti ili odbiti za najviše 30 sekundi. U slučaju da odbije, notifikacija će stići narednom najbližemo vozaču.

„Za to koristimo veoma dobar algoritam, sa vještačkom inteligencijom (AI). U trenutku kada je njegova vožnja prihvaćena, putniku će se pojaviti ime vozača, model automobila i broj registarskih tablica, gdje se vozilo nalazi i za koliko će stići po njega. Kada uđe u vozilo, dobija i mapu najkraćeg puta kojim će ga taksista voziti. Na taj način se izbjegavaju tako česte žalbe zbog vožnji dužim putem”, opisuje Alhalidi.

Aplikacija će na početku imati verzije na četiri jezika: crnogorskom, te engleskom, španskom i arapskom – pošto se govore najviše na svijetu.

Namjera je da što prije povežu aplikaciju sa plaćanjem karticom i već su kontaktirali sa nekim bankama, poput CKB i Hipotekarne, kako bi našli najbolja rješenja na ovdašnjem tržištu.

„Detalji kreditne kartice korisnika aplikacije biće sačuvani prilikom kreiranja naloga, tako da neće morati o njima više da misli. Novac će se skinuti sa računa odmah nakon vožnje. Istovremeno, podržavamo digitalnu fiskalizaciju, a želimo i da budemo budemo ‘zeleni’ u poslovanju i smanjimo broj štampanih računa. Svaki račun svake vožnje biće uvijek dostupan na aplikaciji, zajedno sa QR kodom. Ako već želite papirni primjerak, račun uvijek možete poslati elektronskom poštom i štampati ga”, objašnjava on.

Sada se povezuju sa zainteresovanim licenciranim taksi kompanijama i prevoznicima, jer smatra da će ova platforma biti uspješna za svakoga. Jer, što više kompanija bude uključeno, i putnici će imati više mogućnosti, brže će dobijati vožnje, a taksisti će imati veću uposlenost. Konkretno – neće odbacivati pojedine prevoznike samo zato što se baš njima dogodilo da nekoliko puta nemaju slobodno vozilo. Platforma aplikacije ne pomaže samo u prevazilaženju problema komunikacije sa dispečerskim centrom, već, prema riječima njenog kreatora, i u smanjenju troškova. Druge strane, putnik je u svakom trenutku siguran jer se put vozila u kome je u potpunosti prati.

„Sve je u potpunosti automatizovano. Zaštićeni su i klijent i taksisti. Ali, ključna poruka je da taksisti neće biti jedni drugima konkurencija, već partneri. Oni moraju da shvate da je saradnja ključ njihovog uspjeha”, potcrtava naš sagovornik.

U ovom trenutku, spremni su aplikacija i sajt, ali kaže da ne žele da počinju dok ne dobiju dovoljan broj taksista u Podgorici.

Za našeg sagovornika je srećna okolnost što su bili u prilici da se prijave na Balkanthnon, jer su dobili nagradu upravo za najbolju inovaciju u oblasti saobraćaja, a zatim i mogućnost da se predstave na Digitalnom samitu zemalja Zapadnog Balkana koji je prošle sedmice održan u Podgorici.

„Jedno treba da bude jasno: mi smo crnogorska kompanija. Mene možete gledati kao osnivača ili investitora iz inostranstva, ali kompanija Pokupi.me ima sjedište u Tehnopolisu u Nikšiću. Praktično svi sa kojima radim u kompaniji su iz Crne Gore. I sve to zato što želimo da doprinesemo crnogorskoj ekonomiji”, naglašava Alhalidi.

Takođe kaže kako namjeravaju da šire svoje poslovanje, prije svega, na Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, a kasnije možda i na Albaniju i Kosovo.

Iako je iz Ujedinjenog Kraljevstva, za njega je neuporedivo povoljnije da otvori kompaniju u Crnoj Gori nego u svojoj matičnoj zemlji ili Evropskoj uniji.

„Istina, sve je jeftinije i s manje birokratije. Ali, poenta je u tome da moja ideja od samog početka podrazumijeva da je ovo crnogorska kompanija, crnogorska inovacija, da ljudi budu ponosni na ovaj proizvod. Tako smo i ime birali, da bude lokalno, onako – crnogorski. Pa i crnogorski domen pokupi.me, jer nijesmo željeli da ima nastavak poput.com. Sve je to u nekom, da tako kažem, patriotskom duhu”, ističe on.

Ipak, nije sve išlo baš glatko, jer bi u Ujedinjenom Kraljevstvu firmu osnovao onlajn praktično za pola sata. U Crnoj Gori je papirologija i dalje neprevaziđena, a za većinu odgovora treba da čekate danima.

„Ali, srećan sam što sam se uhvatio ukoštac sa svim tim preprekama, jer cilj je da napravimo crnogorski proizvod, crnogorski brend koji će biti prepoznatljiv u cijelom svijetu. Nadam se da će ovu aplikaciju podržati i Vlada i svi oni koji je budu vidjeli. Jer, naš uspjeh je i njihov uspjeh. Ako ovo postane uspješna priča, zemlje regiona biće time inspirisane i pratiti put digitalnog razvoja kojim je Crna Gora krenula”, zaključuje Alhalidi.

Izvor: Dnevne.me

Možda vas zanima i ovo:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button