BIZ i ITCRNA GORAPreduzetništvo

Ratko Nikolić i Ljiljana Burzan Nikolić, izvršni direktori kompanija BI Consulting i BI Communication: Važno je da ono što radimo bude izvrsno

Kompanije BI Consulting i BI communication naših sagovornika Ratka Nikolića i Ljiljane Burzan Nikolić već četiri godine uspješno realizuju projekat “100 najvećih u Crnoj Gori” ističući crnogorske poslovne subjekte koji su se istakli u prethodnoj godini. U ovom intervjuu sa njima razgovaramo o najnovijim rezultatima projekta, te predstavljamo njihove kompanije koje pružaju vrijedne usluge crnogorskom biznisu.

Glasnik: Molimo da naše čitaoce informišete o važnosti ovog projekta i ulozi koji imaju vaše kompanije u rangiranju i promociji najuspješnih crnogorskih kompanija?

Lj. Burzan Nikolić: Širenje pozitivne ekonomske klime i uvođenje svih privrednih subjekata u regularne ekonomske tokove smatramo iznimno važnim ciljem crnogorske ekonomije. Vjerujemo da kroz projekat 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori, već četvrtu godinu njegovog postojanja, doprinosimo njegovom ispunjenju. BI Consulting kao vodeći crnogorski provajder poslovnih informacija obezbjeđuje podatke, analize i rangiranja, dok BI Communication ima zadatak da od početka do kraja isplanira, realizuje i iskomunicira ključne faze projekta i njihove ključne poruke. Kao što znate, iako samo rangiranje rezultata poslovnja jeste baza projekta, predstavljamo i analize poslovanja pojedinih sektora, gradova, te kumulativne analize, zatim organizujemo panel-diskusiju, pripremamo ŽIG 100 NAJVEĆIH, te specijalnu publikaciju, godišnje kolekcionarsko izdanje Poslovne novine – 100 najvećih u Crnoj Gori. Napravili smo jednu skladnu analitičko-marketinšku simbiozu koja daje odličan rezultat kako u biznis formi, tako i u pospješivanju jasnog i glasnog govorenja o izvrsnim crnogorskim preduzećima i njihovim postignućima, koja traje, bezmalo, cijelu godinu.

Glasnik: Kruna projekta je publikovanje poslovnih novina “100 najvećih u Crnoj Gori”. Koje kompanije su prve među najvećima ove godine, u kojim kategorijama i šta su bili kriterijumi za vrednovanje njihove pozicije?

R. Nikolić: I ove godine došli smo do finala projekta, objave i publikacije rezultata poslovanja koji su obilježili poslovnu 2020. godinu. I u ovoj, inače izuzetno teškoj, poslovnoj godini, izdvojili su se oni koji su svojim rezultatima zavrijedili pažnju i javnu promociju. Kao i prethodnih godina, nakon provjere ispunjenosti unaprijed definisanih kriterijuma koji se tiču visine kapitala, urednosti u plaćanju poreskih obaveza, odsustva blokada tokom 2020. godine, kontinuiteta u poslovanju i urednog finansijskog izvještavanja, preduzeća su rangirana u svim kategorijama, po veličini i po djelatnostima. Tako je u konkurenciji mikro preduzeća, na prvom mjestu po broju zaposlenih ASP MONTENEGRO, po prihodima preduzeće FLYSTAR FLIGHT SUPPORT, a po ostvarenoj neto dobiti SAFETY & CONSULTING AGENCY, svi iz Podgorice.

U konkurenciji malih preduzeća na prvom mjestu po broju zaposlenih je preduzeće GUARDIAN WORLD, po prihodima preduzeće CARLSBERG MONTENEGRO, a prvo mjesto po ostvarenoj neto dobiti preduzeće DOMEN, takođe, svi iz Podgorice.

U konkurenciji srednjih preduzeća na prvom mjestu po broju zaposlenih je podgorički TOBACCO S PRESS, po prihodima FARMEGRA iz istog grada, a po neto dobiti preduzeće ROAMING MONTENEGRO iz Nikšića.

Među velikim preduzećima, najveći poslodavac je kompanija VOLI TRADE iz Podgorice, najveće prihode ostvarila je ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD NIKŠIĆ, dok je najprofitabilnija kompanija podgorički BEMAX.

Po djelatnostima, na prvom mjestu u djelatnosti Trgovina i ove godine je kompanija VOLI TRADE, u djelatnosti Hotelijerstvo prvorangirana je kompanija HOTELS GROUP MONTENEGRO STARS Budva, u djelatnosti Upravljanje nekretninama DELTA M CG Podgorica. U djelatnosti Revizija i računovodstvo na prvom mjestu je podgorički PRICEWATERHOUSECOOPERS, u djelatnosti Građevina BEMAX, u djelatnosti Hrana i piće MESO-PROMET iz Bijelog Polja, u djelatnosti Ostala proizvodnja i prerada nikšićki UNIPROM, u djelatnosti Telekomunikacije MTEL, u okviru IT djelatnosti COMTRADE DISTRIBUTION, u djelatnosti trgovine naftom i derivatima JUGOPETROL, u djelatnosti Farmacija GLOSARIJ i u djelatnosti Medicinskih usluga Poliklinika HIPOKRAT, svi iz Podgorice.

Glasnik: Kako komentarišete rezultate najvećih kompanija, imajući u vidu da su postignuti tokom još aktuelne pandemije Covida-19?

R. Nikolić: Poslovni rezultati kompanija u 2020. godini su u najvećoj mjeri bili pod uticajem COVID krize, te u skladu s tim u skladu sa različitim uticajem koje je ova kriza imala na različite djelatnosti. S tim u vezi, bilježi se značajan pad aktivnosti u djelatnosti turističkih i ugostiteljskih usluga, što je posredno uticalo i na druge, povezane djelatnost, i na koje značajan uticaj imaju efekti sezonske tražnje. Sa druge strane, preduzeća u djelatnostima IT usluga, medicinskih usluga i farmacije imala su značajno povećanje aktivnosti i poboljšanje poslovnih rezultata.

Glasnik: Na stranu projekat 100 najvećih – u ovom intervjuu želimo da kratko predstavimo i kompanije kojim rukovodite, pomenute BI Consulting i BI Communication. Kako ste uopšte došli na ideju da ih pokrenete i otkud zajednička fokusiranost na business intelligence?

Lj. Burzan Nikolić: Inicijativa je bila Ratkova, odluka moja, a realizacija zajednička. Ovaj projekat postoji u zemljama regiona i svijeta dug niz godina. Kolege koje se bave sličnim poslom kao Ratko u Bosni i Hercegovini su u svojoj zemlji taj projekat uobličili i napravili biznis formu koju su nam ponudili u vidu franšize. Obzirom da se tržišnim komunikacijama bavim preko dvadeset godina, prepoznala sam potencijal, ali i elemente koje treba dopuniti, kao i uskladiti sa domaćim tržištem, kako bi projekat u cjelosti imao ono što je za nas kao njegove eksponente u Crnoj Gori važno: visok nivo ozbiljnosti, odgovornosti, maksimalnu posvećenost njegovim ciljevima i brižno praćenje mirko i makro poslovne klime. I najbolja ideja će ostati tek lijepa želja ako nije ispraćena najboljom realizacijom. Kao što znate, iza svakog posla stoje ljudi. Oni po kojima se prepoznaju i oni koji su njihova podrška. Biznisi se poistovjećuju sa ljudima. Mi jesmo ono što radimo. Lice brenda 100 NAJVEĆIH u Crnoj Gori koji smo razvili i održavamo smo mi koji zalažemo lični integritet i reputaciju i pretočavamo ih u posao kojim se bavimo, a koji dobija iste karakteristike. Zato nam je istinski važno da ono što radimo bude izvrsno. Na savremenoj poslovnoj sceni iščezavaju B2B (Business to Business) i B2C koncepti (Business to Customer) i njihovo mjesto zauzima H2H (human to human). Ljudi ljudima.

Glasnik: Business Intelligence Consulting postoji nekih šest godina, ako se ne varamo. Nakon tog proteklog vremena, može li se danas reći da ste i vi – najveći, kao provajder poslovnih informacija u Crnoj Gori? Šta su vaši najznačajniji poslovni rezultati od osnivanja i ko su najznačajniji klijenti?

R. Nikolić: Business Intelligence Consulting je prisutan na crnogorskom tržištu od 2015. godine i prva smo agencija koja je počela da obezbjeđuje sređene i obraćene poslovne informacije svojim korisnicama u Crnoj Gori. Naši prvi korisnici bile su poslovne banke i finansijske institucije, koji su i najzahtjevniji segment tržišta, a čija potreba za finansijskim i drugim poslovnim informacijama i analizama je i najveća, pa smo u vrlo kratko roku i postali provajderi poslovnih informacija svim poslovnim bankama. Danas, šest godina kasnije, naše servise i dalje koriste sve poslovne banke, domaće i međunarodne finansijske institucije koje posluju u Crnoj Gori, ministarstva i Vladine agencije, opštine, kao i preko 350 crnogorskih preduzeća među kojima su najznačajnija u svim djelatnostima. Njihovo povjerenje, koje već godinama zaslužujemo, za nas je znak da smo na pravom putu i potvrda da razvijamo servis koji je od realne pomoći poslovnim subjektima i ukupnoj poslovnoj zajednici.

Glasnik: Biznis komunikacija je izuzetno važna za poslovni uspjeh i zbog toga su veoma bitne usluge koje pruža BI Communication. Recite nam više o njima, vašem timu, klijentima…

Lj. Burzan Nikolić: U vrijeme najranijeg prepoznavanja i pokretanja ove oblasti u Crnoj Gori, davne 2000. godine, magistirala sam na temu PR-a i iste godine započela profesionalnu karijeru u toj oblasti, kao PR menadžerka novoformiranog nacionalnog operatora mobilne telefonije Monet (danas je to Crnogorski Telekom). Čini me ponosnom činjenica da pripadam malobrojnoj grupi onih koji su začeli i u kontinutetu svojim djelovanjem razvijali i održavali profesiju odnosa s javnostima na crnogorskom tržištu. Iako su se pozicije mjenjale, ljubav prema tržišnim komunikacijama je bila konstanta. Usavršavala sam se, samostalno istraživala, a najviše napredovala kroz sticanje raznovrsnog i bogatog iskustva. Iako sam u prethodnoj deceniji već bila suvlasnica marketinške agencije, u trenutku kada sam se osjetila spremnom i dovoljno stručnom da samostalno, odnosno kao jedina liderka svog tima, odgovorim na ozbiljno strukturirane poslovne izazove, osnovala sam svoju agenciju-BI Communication koja se bavi integrisanim marketinškim komunikacijama. Pored pripreme strategija integrisanih marketinških komunikacija, osmišljavamo i realizujemo i komunikacione kampanje koje uključuju komunikaciju na svim kanalima, tradicionalnim i novim. Rado se posvetimo kako pojedinačnim zadacima, tako i stabilnom, dugoročnom angažmanu u ulozi partnerske agencije klijentima koji su narasli do prepoznavanja da je strateška komunikacija osnova svakog ozbiljnog rezultata. Nedovoljno je znanje o slojevitosti komunikacije, različito nijansiranim javnostima kojima se različito i pristupa. Na žalost, kod nas se prvo desi katastrofa pa se onda zove komunikacijski stručnjak upomoć. E, pa to ne ide tako. Osim kod onih koji ne znaju koliko ne znaju. Komunikacija je stavka koja se planira i ide u bužet kao i svaka druga stavka koju stavljamo u godišnji plan. Ko to na vrijeme shvati, uvaži i primijeni – profitira. Posebna stavka na koju smo ponosni jeste edukativna aktivnost agencije. Pored toga što se bavimo organizovanjem edukativnih događaja na kojima ugostimo znalce iz regiona, bavimo se i organizovanjem obuka i seminara koje drže i pripremaju zaposleni naše agencije. Osnove primijenjene poslovne komunikacije je obuka koja je postala prava eduko-zvijezda! Organizujemo je u in-house varijanti s mogućnošću prilagođavanja specifičnim potrebama kompanija i organizacija, ali i slobodno formiramo grupe zainteresovanih pojedinaca. Kako smo ih namijenili jednako i početnicima i onima koji su preskočili kvalitetne početke, uliva nadu činjenica da je sve više onih koji prepoznaju da im je baš to potrebno, jer jeste. Sazrijeva svijest da su upravo vještine poslovne komunikacije prva tačka u kojoj bivate eliminisani kao relevantna poslovna osoba kod svakog ozbiljnog poslovnog partnera, klijenta, poslodavca.

Na kraju ono što je početak svake uspješne priče: imamo sjajan tim profesionalaca i divnih ljudi. Zaista sam ponosna na nas i to s radošću ističem. Oni jesu temelj slogana naše agencije: Nema dalje. Ni bliže.

Glasnik: Na kraju, kako vidite ulogu vaših kompanija na poslovnoj mapi Crne Gore u narednim godinama? Da li eventualno planirate neke nove aktivnosti kojima ćete izaći iz trenutnih okvira djelovanja?

Lj. Burzan Nikolić: Imamo dobrih ideja i planova. Radimo na njihovom ostvarenju, takođe, ujedinjenim snagama BI Consultinga i BI Commnunicationsa. Ono što mi je velika želja jeste realizovanje projekta koji se tiče žena u biznisu, a koji smo započeli taman kad je počela pandemija. Izgleda da je sazrijeva vrijeme da krene i realizacija. Žene su budućnost humanog biznisa. Želimo li takav biznis?

Izvor: Glasnik Privredne komore CG

Možda vas zanima i ovo:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button