AGELASTDRUŠTVO i POLITIKAMedijiPLANETAPODCASTREGIONVIDEO INTERVJU

Agelast Podcast 106: Goran Tomašević (Reuters), najbolji ratni fotograf na svijetu

Srećan nam drugi rođendan i za tu priliku imamo posebnu epizodu! Ovoga puta vam donosimo svetsku ekskluzivu i ovo je jedan od onih razgovora koje pamtite celoga života.

Gost je najbolji ratni fotograf na svetu — Goran Tomašević. Ukoliko niste čuli za Gorana, krajnje je vreme da to promenimo. Njegova biografija je ništa manje od impresivne, a ako ne znate za lika, njegove fotografije znate sigurnog baš kao i ceo svet. Rođen je 1969. godine u Beogradu. Karijeru je počeo u listu “Politika”. Za agenciju “Rojters” radi od 1996. godine.

Više od 20 godina foto-aparatom beleži sukobe širom sveta — sa prostora bivše Jugoslavije, Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Egipta, Južnog Sudana, Konga, Mozambika, Burundija, Nigerije i drugih kriznih područja. Za najboljeg fotografa agencije Rojters proglašen je rekordna četiri puta, a 2008. godine je osvojio nagradu za najbolju fotografiju Rojtersa. List Gardijan 2013. godine proglasio ga je za najboljeg novinskog fotografa na svetu, a 2014. godine nominovan je za Pulicerovu nagradu, a dobija je 2019. godine. U 2009. godini je osvojio prestižnu SOPA nagradu, a 2005. godine je dobio je od “National Press Photography Association”, nagradu za najbolju foto-priču, drugo i treće mesto za najbolju fotografiju u kategoriji vesti 2011. godine. “International Business Times UK”, je izabrao Gorana za najboljeg fotografa 2016. godine. I to je samo delić spiska nagrada koje je osvojio. Na isto toliko je i član žirija koji dodeljuje nagrade.

Njegovu fotografiju o rušenju statue Sadama Huseina objavili su na naslovnoj strani svi vodeći svetski listovi i rekorder je po broju naslovnih stranica sa više od 160 u jednom nizu, a fotografije iz Avganistana nalaze se u Muzeju ratne fotografije u SAD. Radio je u dopisništvima Rojtersa, u Jerusalimu, Kairu i Najrobiju.

Trenutno živi u Istanbulu i šef je fotografa agencije Rojters. U svom veoma zauzetom rasporedu, nakon više meseci dogovaranja, najzad smo uspeli da uhvatimo Gorana u veoma kratkom boravku u Srbiji i uradimo ovaj intervju sa njime. Da stvar bude još bolja, doneo je i svoju rakiju, da uživanje bude upotpunjeno.

Možda vas zanima i ovo:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button