AktivizamCRNA GORADRUŠTVO i POLITIKAKLOFERPLANETAPODCASTVIDEO INTERVJU

Klofer S2E7: Tri decenije aktivizma Sabine Talović

Sabina Talović iz Pljevalja mirovna je i aktivistkinja za prava žena od početka devedesetih godina prošlog vijeka.

“Ova energija krenula je jutros u četiri iz Pljevalja i neće se ona umoriti, ova energija se ne umara baš lako, mi smo stara garda… mene da pukne kakav rahatluk, ja bih odmah umrla”, poručila je već na početku našeg druženja.

Kad je počinjala, nije znala šta je feminizam, ni aktivizam. Danas kaže feminizam je solidarnost na djelu.

“Ja sam aktivistički porasla u Ženama u crnom, to je ono što te obilježi za cijeli život i što nijednog momenta ne zaboravljaš, nijednog momenta ne smetneš s uma i na svakom mjestu… mi imamo kod ponašanja, principe i vrijednosti ispod kojih ne idemo, a to se najčešće odnosi na onu da ono što govorimo tako i živimo, tako i radimo”.

Sabina je jedina žena iz Crne Gore koja je na prvom ženskom sudu 2015. u Sarajevu svjedočila o etničkom nasilju u Crnoj Gori.

Članica je Rekoma, Inicijative za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFR Jugoslavije od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001.

Kaže da jedno društvo ne može da ide naprijed, ako se ne suoči samo sa sobom i ako se ne pogleda u ogledalo.

Kako su Sabina i Bona fide decembra 2017. postali utočište za migrante iz Sirije?

“Od tog decembra do danas smo imali više od 11,5 hiljada ljudi, toliko imamo potvrda… i mnogo ljudi koji nisu imali potvrde, koji se nisu registrovali ovdje”, kaže.

Da bi platile struju, vodu, internet za sklonište za žrtve nasilja, gdje sada primaju migrante, ako nemaju podršku prijatelja, žene iz Bona fide bave se tkanje, kopaju plastenike…

Možda vas zanima i ovo:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button