AGELASTAktivizamDRUŠTVO i POLITIKAPLANETAPODCASTREGIONVIDEO INTERVJU

Agelast Podcast 107: RIO TINTO (Dr Dragana Đorđević, Dr Ljiljana Tomović i Sreten Đorđević)

Šta se to dešava u Srbiji? Protesti koji su obeležili prethodnih nekoliko nedelja je prvi put da je narod zbog ekoloških razloga izašao na ulice. Uhvaćen je trenutak koji je generisao kritičnu masu i otvorio priliku za radikalne promene u društvu. Razlozi su, naravno, Rio Tinto, zakon o eksprorijaciji i zakon o referendumu, kao i drugi aspekti ne samo ekologije, već i ekološkog prava.

Ali koliko tačno znamo o ovim stvarima, osim da su loše? Na koji način nas ugrožava zakon o eksproprijaciji? Kada je on tačno donešen, kada su bile prve izmene i dopune tog zakona, od 2009. godine do danas? Ista je stvar i sa referendumom. Ali možda najveća stvar je pitanje rudnika, prevashodno Rio Tinta, ali ne samo njega. Postoji plan od 72 rudnika na teritoriji cele Srbije. Šta to podrazumeva? Koje su tačno razmere katastrofe ukoliko se ove stvari realizuju? Šta to znači za našu budućnost, naše živote, biodiverzitet, ali i kako smo došli do zagađenog vazduha i koje su stvarne opasnosti o kojima ne znamo ništa, kao na primer da se najopasnije čestice koje čine oko 80% zagađenja, zapravo, uopšte i ne mere?

O ovim, ali i mnogim drugim temama razgovarali smo sa Draganom Đorđević, doktorkom hemijskih nauka, članicom NU Instituta za Hemiju, Tehnologiju i Metalurgiju – Centar za hemiju, koja će nam govoriti o samim hemijskim procesima i šta se dešava ukoliko dođe do kopanja i obrade rude, posebno jadarita, zatim dr Ljiljanom Tomović, redovnom profesorkom Biloškog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za užu naučnu oblast: morfologija, sistematika i filogenija životinja, koja će nam govoriti o posledicama ovih aktivnosti po biodiverzitet i Sreten Đorđević, advokat, koji je specijalizovan višedecenijskim radom i iskustvom u ekološkom pravu koji će nam govoriti o tome na koji način smo se pravno posmatrano našli tu gde jesmo. Od dolaska Rio Tinta do zakona o eksproprijaciji.

Možda vas zanima i ovo:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button