CRNA GORADRUŠTVO i POLITIKAPLANETAVlada

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić: U ovoj godini realizacija projekata vrijednih 18,5 miliona eura

U Opštini Kotor u ovoj godini planirana su ulaganja u visini od 18,5 miliona eura od čega je 6,5 miliona predviđeno iz budzeta Opštine dok su ostala sredstva obezbijeđena kandidovanjem projekata kroz budzet države, kazao je prvi čovjek grada Vladimir Jokić.

Osvrćući se na godinu za nama, Jokić je istakao da je, obzirom na okolnosti u kojima su radili i situaciju koju je zatekao,  veoma zadovoljan.

„Po meni najkrupnija stvar koju smo uspjeli da realizujemo u protekloj godini, jeste da stabilizujemo finansije u Opštini Kotor. Podsjetiću da je 30. oktobra 2020. godine kada sam preuzeo funkciju predsjednika na računu opštine bilo oko 300.000 eura operativnog novca i gotovo tri miliona obaveza koje su nas očekivale“, navodi Jokić.

Na današnji dan, kaže on, dospjele obaveze se isplaćuju redovno, a na računu je preko dva miliona eura. Uspješno su stabilizovali finansije i stvotrili višak od pet miliona eura.

Jokić podsjeća da su u prethodnoj godini zajedničkim naporima sa Upravom za javne radove uspjeli da završe radove na bazenu u Škaljarima i obezbijede trenažni proces za vaterpoliste Kotora te na taj način riješili višegodišnje pitanje nedostatka bazena u gradu.

„Uspjeli smo da održimo sve kulturne manifestacije tokom ljeta. Takođe smo finansirali sport i sportske klubove, NVO sektor , dakle sve ono što je neophodno za društveni život grada“, naveo je Jokić.

Najvažniji projekat izgradnja žičare Kotor–Lovćen

Ipak možda najvažniji projekat čija realizacija bi trebala da krene ove godine je izgradnja žičare Kotor – Lovćen. “Plan je da već u aprilu imamo polaganje kamena temeljca i početak realizacije ovog projekta. Od momenta započinjanja radova rok za njihov završetak je godinu dana. Imamo ozbiljnog investitora i ja sam uvjeren da ćemo u maju 2023. pustiti žičaru u rad”. Komentarišući aktuelna dešavanja kada je riječ o funkcionisanju vlasti u lokalnoj upravi, Jokić je istakao da što se tiče izvršne vlasti u Opštini Kotor tu nema nikakve krize, naprotiv radi se u “petoj brzini”. “Što se tiče SO Kotor, da, tu imamo problem u dijelu u kojem dva odbornika ne žele da učestvuju u radu skupštine dok se po njima ne riješe neka predhodna pitanja. Mislim da to nije metod i da to nije način. Uvjeren sam da postoje načini prevazilaženja problema”

Iskoristili su, kaže, godinu za nama kao godinu u kojoj su pripremali projekte za koje očekuju da će njihova realizacija krenuti ove 2022. godine.

„Predhodna godina je bila godina stabilizacije. Na današnji dan na računu opštine je preko 2 miliona eura. Planiramo budzet koji smo poslali skupštini na usvajanje na 19,3 miliona eura od kojih je 6,5 miliona samo kapitalni budzet“, pojašnjava gradonačelnik.

Jokić je izrazio zahvalnost Vladi Crne Gore i parlamentarnoj većini koja je usvojila budzet države Crne Gore, dodajući da su kao lokalna uprava u dogovoru sa Vladom pravili paralelno kapitalni opštinski budzet i kandidovali projekte za kapitalni budzet Crne Gore.

„Sada možemo da kažemo da smo u 2022 godinu ušli potpuno spremni za realizaciju najvećih infrastrukturnih projekata. Od strane države je planirano ulaganje od nekih 12 miliona eura, što znači da će uz još 6,5 miliona planiranih kroz budzet Opštine, u Kotor, u ovoj godini biti uloženo 18,5 miliona. Očekujemo da će ova godina biti godina kapitalnih investicija i da će Kotor postati gradilište kada je u pitanju infrastruktura i projekti koji su od velikog značaja za opštinu“, ističe Jokić.

Vanrednih lokalnih izbora neće biti

Uvjeren je da će svi iznaći snage i nastaviti rad u interesu grada te da vanrednih lokalnih izbora neće biti. “Mislim da građani Kotora nisu zaslužili, da nakon što su 30. avgusta 2020. u onako masovnom broju izašli na birališta uprkos pandemiji i izrazili svoju želju i volju načina na koji treba da se vodi ovaj grad u naredne 4 godine, ni na koji način da taj mandat bude skraćen. Što se tiče mene i tima koji vodim apsolutno to ne postoji kao opcija. Mi ćemo sve uraditi za dobrobit ovog grada i da se sačuva izborna volja građana. Ono na šta nećemo pristati jeste da se kockamo sa interesima grada ali ja vjerujem da je pitanje izbora ili skraćenja mandata veoma daleko od nas”, uvjeren je Jokić.

Navodi da je planirano da se u Grblju počne sa izgradnjom vodovodne mreže, te da će se jedan njen dio prema Bigovi raditi i u saradnji sa investitorom Bigova Bay. Takođe je planirana i rekonstrukcija puta kroz Gornji Grbalj a započeće se i sa procedurom za izgradnju dječijeg vrtića.

„Planirano je započinjanje procedure izgradnje Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju u Kotoru, višemilionsko ulaganje u bedeme, započinjanje procedure izgradnje fiskulturne sale u OŠ Ivo Vizin na Prčanju, izgradnja saobraćajnice Ivo Brkanović u Škaljarima, izgradnja saobraćajnice oko školskog centra u Dobroti. Planiramo da Dom kulture u Risnu stavimo na javni poziv kako bi ga dali u dugogodišnju koncesiju“, nabraja neke od investicija Jokić.

Stvoreni su, kaže Jokić, i gotovo svi formalno pravni preduslovi za početak izgradnje stanova za sindikate i zaposlene u državnim i opštinskim ustanovama na teritoriji Grblja pa je uvjeren da će ova godina biti prva u nizu godina koja će promijeniti lice grada i dodatno ga unaprijediti.

„Pored ovoga postoje i projekti gdje opština nije direktni investitor, ali svakako pružamo podršku. Riječ je o izgradnji novih hotelskih kapaciteta. Očekujemo ubrzo početak izgradnje hotela na Urcu kao i početak radova na hotelu Teuta u Risnu. U toku su radovi na poziciji Markovog rta na proširenju hotelskih kapaciteta. To će dovesti do toga da u narednim godinama imamo značajne hotelske kapacitete i da možemo na pravi način da razvijamo naš turizam“, kaže gradonačelnik.

On je poručio da će izvršna vlast nastaviti da radi u punom kapacitetu i da skupštini šalje predloge.

“Očekujem da ćemo u januaru imati skupštinska zasijedanja na kojima će biti predlozi i budzeta i plana rada Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora kao i svi drugi bitni dokumenti”.

Jokić ističe da nije spreman na ustupke i da se ne može blokirati život i rad grada zarad ispunjenja političko-propagandnih zahtjeva pojedinaca, iz ma koje partije oni dolazili.

Jokić je još jednom ponovio ranije izrečeni stav da Kotor ima nevjerovatan potencijal ali da on može da se razvija i da ide naprijed samo ako cjelokupna zajednica bude radila na tome.

“Razvoj I napredak ovog grada ne može da bude rezultat truda ni pojedinca ni nekolicine. On mora biti posledica truda svih nas zajedno. Zbog toga pozivam sve bez obzira na naše razlike koje će ostati, da jedni druge čujemo i pokušamo razumjeti kako bi zajednički uspjevali da ostvarimo ono što je u interesu grada” zaključio je Jokić.

Možda vas zanima i ovo:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button