AGELASTBIZ i ITITPLANETAPODCASTREGIONVIDEO INTERVJU

Agelast Podcast 109: Vitomir Jevremović (NFT)

Koliko vas zna šta je NFT?
Koliko vas je čulo za NFT?
U martu 2021. godine desilo se nešto što je šokiralo veći deo sveta; široj javnosti do tada nepoznati umetnik beeple je prodao svoje umetničko delo “Everydays: First 5000 Days” za $69 MILIONA. Hajde što je njegovo ime nepoznato, nije da je šira javnost upoznata baš do te mere i sa savremenim likovnim umetnicima uopšte, pa da ovo bude nekakvo iznenađenje. Pravi šok bio je u tome što je on prodao nešto što ne postoji u fizičkoj stvarnosti; može da se kopira i izmenjuje bez ograničenja i svako može da poseduje “to nešto”. Dovoljno je samo da klikneš “save as” i — tvoje je. Zato što su u pitanju “obične” digitalne slike. Da stvar bude još komplikovanija, to nešto je dobilo i svoje ime — NFT (Non-fungible token) i na sve to se još govori o tehnologiji koja će promeniti svet, ne samo administrativno, već i stvarnost kakvu poznajemo. I ne samo da će je promeniti, već da se to uveliko dešava i to je jedan od razloga zašto, na primer, “Facebook” postaje “Meta”.
Naizgled “besmislna” umetnička dela odlaze za ogromne novce, svakakvi .gif i .jpeg fajlovi se prodaju za stotine hiljada i milione dolara, a veći deo sveta je zbunjen.
Šta je NFT?
Šta je njegova uloga?
Odakle mu vrednost koju ima?
I kako će to promeniti i menja svet?
Odgovore na sva ova pitanja daće vam moj sledeći gost Vitomir Jevremović, osnivač kompanije “Digital Mind” i VR-All-Art. Neko ko se bavi trgovinom NFT, kodiranjem, protokolima za NFT, kriptovalutama, BLOCKCHAINom, ima svoj NFT market, ali je duboko u temama virtual reality I augmented reality.
Jedna od najfascinantnijih epizoda koje smo snimili do sada. Ne propustite.

Možda vas zanima i ovo:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button